Batea

Durant el procés d'anàlisi una paraula apareixia constantment definint i englobant l'essència de Celler Batea, la dualitat.

I és que aquesta característica es manifesta en la nostra terra i cultura a través de la Garnatxa, varietat de raïm que és capaç de produir vins negres profundament foscos i vins blancs brillantment pàl·lids que parlen de la Terra Alta, origen de la Garnatxa Negra i la Garnatxa Blanca.

Dualitat que també és exhibida pel clima mixt amb trets continentals i mediterranis sota el qual creixen les nostres vinyes i viu la nostra gent tenint la doble responsabilitat de treballar-los i de decidir que és Celler Batea.

El nostre clima és el resultat de la influència de la terra i de la mar, continental i mediterrani, amb hiverns freds i estius secs on els vents locals són protagonistes.

El Cerç, vent sec de nord, bufa a l'hivern i la primavera afavorint la sanitat de les nostres vinyes i el Garbí, brisa marina que porta frescor i humitat de la mar mediterrani en els dies d'estiu traduint-se en raïms més equilibrades i amb un bon potencial aromàtic.

Terres de textura mitjana, rics en elements argilós-calcaris, poc fèrtils i no massa profunds que afavoreixen el control natural de l'vigor de la vinya.

Aquesta descripció podria considerar-se com la tipologia mitjana del nostre sòl encara que existeixen subtils variacions que aporten diferents ritmes de maduració i matisos sensorials al raïm de les nostres vinyes localitzat principalment sobre terrasses naturals amb diferents orientacions i altituds compreses entre els 400 i els 600 metres sobre el nivell de la mar.

Al segle XI d.c la paraula Garnatxa apareixia per primera vegada en un manuscrit legal reflectint la importància que ja tenia aquesta varietat a la nostra terra en aquella època. Deu segles d'adaptació, evolució i cultiu han convertit la Garnatxa Negra i la Garnatxa Blanca al cor de les vinyes de Celler Batea.

Però no només de Garnatxa Negra i Garnatxa Blanca estan compostos nostres vinyes. Varietats negres com Carinyena, Ull de llebre i en els últims anys petits percentatges de Syrah, Cabernet Sauvignony Merlot, així com varietats blanques com Macabeu i Chardonnay són cultivades complementant i aportant complexitat als nostres vins.

El nucli de les nostres vinyes s'estén al llarg de 250 hectàrees amb rendiments inferiors a 6.000 kg. per hectàrea i en on conviuen vells vinyes en vas amb emparrats d'alta densitat de plantació constituint la base dels vins de Celler Batea.

https://www.cellerbatea.com/es