Sant Rafel

Ubicada a Pradell de la Teixeta, al Priorat, Mas d’en Rafel és una finca singular dins la Denominació d’Origen Montsant, una DO que, en poc temps, ha aconseguit fer-se un nom en l’exigent mercat del vi.

En primer lloc, perquè les nostres vinyes estan situades, en línia recta, a molt pocs quilòmetres de la Mediterrània –d’on ens separa tan sols la serralada prelitoral de Llaberia–, i la frescor del mar ens arriba tots els capvespres quan la garbinada acarona els ceps. Un vent de garbí que ens visita carregat d’humitat i que contribueix a l’equilibri hídric dels ceps, que ho agraeixen quan les precipitacions són escasses. Als estius, per molt extrems que siguin, la garbinada sempre tempera l’ambient al Mas d’En Rafel, i ens permet una maduració del fruit més pausada.

En segon lloc, les nostres finques són un veritable mostrari de tota classe d’antics marges de pedra en sec, que delimiten i sustenten bancals en tots els vessants de la muntanya, des del bosc i fins la riera.

Perquè per nosaltres, la pedra en sec (una tècnica tradicional que permet aixecar marges i fer construccions pedra damunt pedra, sense cap tipus d’argamassa) és un patrimoni agrari de gran valor que, poc a poc, hem anat recuperant per al conreu de la vinya. Un viu exemple de com el paisatge d’aquest territori sempre ha estat fill de la convivència més estreta entre l’activitat humana i l’entorn natural.

És així que a Mas d’en Rafel, el paisatge, la muntanya, les vinyes, mil-i-una històries i la mà de l’home al llarg dels segles han acabat per configurar un petit univers vitivinícola, on hi fem vins i és casa nostra.

Tot el raïm que emprem en l’elaboració dels nostres vins prové de vinyes pròpies, que estan repartides entre dues finques: al Mas d’en Rafel, a Pradell de la Teixeta, i a la partida de les Esplanes, a Falset. Com no pot ser d’altra manera, tot el nostre raïm està emparat i sota la protecció de la Denominació d’Origen Montsant.

Les vinyes de Mas d’en Rafel es troben a tocar del celler, plantades en bancals que, conreats en els vessants de la muntanya que envolten el mas, oscil·len entre els 300 i els 500 metres d’altitud. Són bancals i vinyes a les quals la garbinada, que bufa de mar, hi aporta una frescor que es fa palesa en els nostres vins.

La Finca Mas d’en Rafel s’estèn per 46 hectàrees, de les quals 11 es dediquen al cultiu de la vinya. D’aquestes, 7 corresponen a garnatxa negra, 2 a merlot, 1,5 a garnatxa blanca i 0,5 a cabernet sauvignon.

Tan sols la carinyena –que és una varietat que necessita temperatures més elevades i més insolació de la registrada a Mas d’en Rafel– es troba fora dels límits de les nostres terres de Pradell de la Teixeta. És per això que els nostres ceps de carinyena (2 hectàrees) estan plantats en una finca situada a la partida de les Esplanes, a Falset, on les condicions climàtiques són més propícies per al conreu d’aquesta varietat.

www.cellerssantrafel.com/ca