Vinos D.O. Catalunya

El cultiu del raïm i la producció de vi a la zona de Catalunya, és una part fonamental de la seva identitat, la seva història i la seva cultura.
Catalunya té una tradició vitivinícola de més de 2500 anys. Un clima benigne, ambestius que no són molt càlids, hiverns secs i templadosy el mar mediterrani,proporcionen un escenari perfecte per elaborar vins d’alta qualitat. Gràcies a això, el medi geogràfic i la gent, s’han reconegut diverses Denominacions d’Origen Protegides.
 
Vins DO Terra Alta
Són vins DO Terra Alta que es distingeixen per l’ús de varietats tradicionals, el que els confereix força i caràcter, o com diuen a Terra Alta, són vins amb “cos i ànima”.
Part de la seva singularitat es deu a la seva condició climàtica de “mediterrani d’interior”, clima mediterrani, però amb una forta influència continental, on les oscil·lacions tèrmiques són pronunciades, anant dels 6 ° C sota zero als 38 ° C.
Consta de vuit tipus de productes, entre els quals hi ha vins blancs, negres, rosats, un escumós de qualitat i quatre vins de licor.
 
Vins DO Penedès
Deu el seu nom a la regió d’origen, el Penedès. Ostenta alguns dels millors vins Cava del món. La seva designació com a Denominació d’Origen oficial va ser el 1960. Des dels seus començaments, s’han produïts diversos tipus de vins, però, en l’actualitat, s’han introduït en els seus cellers una major quantitat de vins escumosos.
També, val acotar que, al 2014, aquesta denominació va obtenir la distinció de ser la primera 100% ecològica del món, pel que fa als vins escumosos de qualitat.
 
Vins DO Tarragona
Als vins DO Tarragona es va atorgar la denominació en 1932. Són coneguts per produir diversos tipus de vi: blancs, rosats, negres, rancis, d’agulla, escumosos, misteles, moscatell, garnatxes, vinblanc, …
Predominen els vins blancs amb les varietats natives com Macabeu i Xarel-lo. Respecte a les seves característiques organolèptiques, cal destacar la seva aroma de fruita i cos mig.
 
Vins DO Conca de Barberà
La història vinícola de la comarca es remunta al segle I a. C., la seva tradició està estretament lligada al monestir de Poblet. Sota aquesta denominació s’elaboren vins negres, blancs i rosats.
La varietat autòctona Trepat és la distintiva dels molts dels vins DO Conca de Barberà. Aquest raïm produeix un vi suau, de bona acidesa, afruitat, fresc i lleuger. Destaca pel seu sabor i el seu grau d’alcohol moderat. Les varietats de vinya blanca més utilitzades són macabeu i parellada
 
Vins DO Costers del Segre
La Denominació d’Origen Costers del Segre es conforma de set territoris ubicats al llarg de la conca del riu Segre i el Pirineu lleidatà. Costers del Segre és una DO que abasta sis subzones: Raimat, Segrià, Pallars Jussà, Artesa, Valls del Riu Corb i les Garrigues.
El cultiu de la vinya, en aquestes zones es veu potenciada per característiques privilegiades: la combinació del clima continental en general i els sòls calcaris donen origen a vins únics.
Sota aquesta DO es produeixen vins blancs, rosats, escumosos i negres de més de 30 varietats.
 
Vins DO Empordà
La zona de l’Empordà constitueix una zona enològica antiga. Va ser Empúries la porta d’entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península.
Sota aquesta denominació d’origen es produeixen varietat de vins, però els més representatius són els rosats. Especialment, el vi de Garnatxa de l’Empordà, un licor fet gairebé íntegrament, amb raïm garnatxa, segons la tècnica tradIcional de vi de palla, és a dir, abans del premsat es deixa assecar el raïm sobre palla. És un vi de postres excepcional.
 
Vins DO Montsant
La DO Montsant es va establir el 2002. Els vins més comuns d’aquesta DO són els negres, ja que un gran percentatge de raïm de la zona són garnatxa i carinyena, estimaves tintes. També, es produeixen vins blancs molt sedosos i afruitats. Els rosats per la seva banda, tenen aromes intensos.
Les seves vinyes produeixen uns 5 milions d’ampolles a l’any, d’aquestes, la meitat es destina a l’exportació, principalment s’exporten a Alemanya i els Estats Units.
 
Vinos DO Priorat
Sota aquesta denominació d’origen s’aprecien les varietats tradicionals, especialment els vins negres.
De fet, els vins produïts amb raïm carinyena i la garnatxa són les varietats autòctones més destacades. Les vinyes s’assenten sobre sòls pissarrosos anomenats llicorelles. Es conrea la vinya en terrasses, atès que es tracta d’una zona muntanyosa de vessants escarpades.
A la zona es produeixen vins de color i aroma intens, amb sabor dens i robust. Moltes de les seves bodegues estan reconegudes a nivell mundial per la seva màxima qualitat. També es produeixen blancs i rosats.
 
Vins DO Alella
Sota aquesta denominació d’origen es produeixen vins blancs, negres i rosats.
Té una llarga tradició vitivinicultora, i fins i tot, el seu prestigi era tal durant l’edat mitjana s’explica que aquests eren els favorits en els cercles nobiliaris de Barcelona, i posteriorment, els més exportats.
Encara conserven varietats tradicionals amb els quals es fabriquen vins únics, i d’unes característiques sensorials.
 
Vins DO Pla de Bages
La denominació d’origen Pla de Bages és una DO molt jove, la Generalitat de Catalunya va atorgar la concessió de Denominació d’Origen el 1995, amb set cellers que amb els anys s’han van ampliar a dotze.
És una zona relativament petita, però amb gran tradició vinícola. En aquesta denominació es produeix el Picapoll, un vi blanc molt particular.
Històricament s’havia delmat la seva producció causa de l’atac de plagues i malalties, entre altres causes. La fil·loxera especialment, gairebé acaba amb les vinyes. Però gràcies a l’esforç i perseverança de les seves viticultors, i de la introducció de noves tecnologies, avui són una zona productora pròspera.
 
Vins DO Catalunya
La denominació DO Catalunya sempre és garantia de qualitat. Es tracta d’una denominació d’origen que engloba els vins produïts en regions vinícoles de Catalunya que compleixin amb els requisits del seu consell regulador. Aquesta DO es va crear amb la finalitat de donar sortida a la producció de les denominacions catalanes petites.
Però també aquesta DO es va crear amb l’objectiu que la viticultura experimentés amb una gamma més àmplia de varietats i amb menys restriccions. Obrint la possibilitat d’embotellar vins en una denominació amb raïm provinent d’una altra denominació, o de fer barreges amb raïms de diferents denominacions. És per això que la recerca i innovació són les seves principals característiques d’aquesta DO.
Es tracta d’una denominació d’origen Creativa que no dubta a aplicar noves tecnologies a la recerca de millorar la qualitat dels seus vins.